דו קיום – צמחים ובני אדם / ליאת ישי

ליאת ישי מפנה את תשומת ליבנו לדברי הפילוסוף אריסטו , אשר הגדיר 7 טעמים אותם ניתן למצוא בממלכת הצמחים : חמוץ ,מר, ואדמתי, הנמצאים בעיקר בשורשי הצמח. מלוח המצוי בעיקר בעלים. והמתוק, החריף והשומני הנמצאים בעיקר בפרחים ,בפירות,  ובזרעים.

הצמחים ובני האדם חיים בדו- קיום ובתלות הדדית. הם מקור תזונתנו, ואנו בדרך התייחסותנו לטבע, – משפיעים עליהם ישירות. בריאות וחיוניות הצמח, תלויה בבריאות העולם כולו. אדמה עשירה ופורייה, אוויר צלול נקי מזיהום, מים זכים ושמש טובה, הם הבטוחה לצמחים בריאים, שופעים ומזינים. ההתייחסות המכבדת שאנו מעניקים להם ברוב טובנו כאחראים על האיזון האקולוגי, הינה הבסיס לשפע אותו הם מעניקים לנו חזרה בתמורה.

כאשר הפירות, הדגנים, האגוזים, הזרעים והירקות גדלים ונאכלים במצבם הטבעי, בשים לב שמקפידים ושומרים על תכונותיהם נותנות החיים בהכנתם. יהיה הגמול בריאות יופי ואושר פשוט.

ליאת ישי מנגישה מספר פנינים מהמדע הנפלא הקיים בטבע הסובב, בעצים, בצמחים, בשורשים ובפרחים ועדיין לא הגיע האדם לעומקו. הידע פשוט, נגיש, ומצוי לכולנו בשפע. אנו, במעט תשומת לב ובכמעט ללא מאמץ, יכולים להפוך אותו לחלק משגרת חיינו, ככלי מעשי לחיוני לשיפור איכות החיים כאן ועכשיו.

מחקרים ובדיקות שנעשו מבהירים את הקשר ההדוק, בין חלקי הצמח, ובין השפעתם הישירה על גופינו ותפקודו.
שורשי הצמחים – הם המזינים את החלק המינראלי שלנו – הראש – החשיבה מערכת העצבים והחושים. אכילת שורשים אם כן טובה לחשיבה צלולה.
העלים
– מזינים את המערכת הריתמית של הגו, הם חשובים לתפקוד בריא של הריאות והלב על כל המשתמע מכך ומשפיעים על תחום הרגש.

הפרחים הפירות והזרעים – מזינים את המערכת העיכול והרבייה, הם גם המספקים לנו את האנרגיה החיונית לעבודה וליצירה, הם המחזקים את כח הרצון והחיוניות.

ליאת ישי מוסיפה תבלינים –

כשאנו מכינים ‘ ארוחה שלמה’ טוב יהיה אם נתייחס לנתונים אלה ונכלול  בה משהו מעולם השורשים, העלים, הפרח, הפרי והזרע.

זרעים – גרעיני חמניה, גרעיני דלעת, ואגוזים הם תוספת מעשירה רצויה ומגוונת לסלט. והדגנים למיניהם – 7 במספר יכולים להוות מרכיב חיוני ובסיסי בכל ארוחה.

שורשים – הגזר לדוגמא, הוא תוספת משמחת וצבעונית לכל סלט או תבשיל. גם הסלק בצבעו העז ושורשי הסלרי הפטרוזיליה והצנון יעשירו מרק או תבשיל ואף יעמדו בפני עצמם כ ‘טריו סלט שורשים’ מפתיע.

עלים –  שלל שפע עלים ועלעלים – תרד,  מנגולד,  סלרי, חסה, בייבי, חוביזה, הם רק מקצת מהמגוון של היצע הטבע איתם ניתן לעשות סלט טרי ובריא. ניתן כמובן להכין מרק מפתיע משדות עלי החוביזה הפזורים ליד הבית, להכין ממולאים מעלי הגפן,  או תרד מאודה כתוספת מעשירה לתבשיל. בימי הקיץ החמים ‘סמודי’ ירוק רענן יכול להתחיל בוקר מזין וקליל ועוד

הפרח – ברוקולי וכרובית יכולים להיות יחד וכל אחד לחוד מרק עשיר ומזין במרקם קטיפתי. ניתן גם לאדות / לאפות אותם (מבלי שיאבדו את צבעם וחיוניותם). ולהגישם עם מעט שמן זית ומלח גס בלבד. אפשרות נוספת לשילוב הפרח בתפריט היומי הוא ת=שתיית תה חם / קר מפרחים כמו היביסקוס, קמומיל ועוד.

פירות – הפירות מצויים בארצנו בשפע רב.  שלל צבעים, טעמים והפתעות. כמעט כל הירקות האהובים והנפוצים כמו אבוקדו עגבנייה מלפפון קישוא ועוד, הינם בעצם בהתייחסות אל חלקי הצמח הינם פירות. בנוסף להם, יש את מגוון הפירו הקלאסיים שאותם חשוב להקפיד ולאכול בתחילת הארוחה (ולא אחריה כנהוג בדרך כלל). לא צויינו צמחי התבלין, צמחי המרפא, שמן הזית, הלימון ומגוון התבלינים אשר לכל אחד ואחד סוד ופלא כמרכיב  החיות והחיוניות בגוף ובתפקודו.

ליאת ישי ממליצה לשאול שאלות

כמה שורשים אני נוהג לאכול בתפריט היומי שלי?

כמה חלקי צמח באופן רגיל יש בסלט המועדף על ילדי?

באילו שינויים אני מבחין כאשר אני אוכל בתשומת לב בהתייחס לחלקי הצמח?

איך היצירתיות שלי באה לידי ביטוי בחושבי על הכנת ‘ארוחה שלמה’?

איך בהתאם לחזון מיטיב גוף אדם וסביבה, אני הולכ/ת לנהוג ביתר תשומת לב  לגבי דו הקיום שלי ושל ילדי עם הטבע הסובב והצמחים?

המאמר מוגש באדיבות האמנית ליאת ישי

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *